четверг, 14 мая 2015 г.

Олег Соскін: Олександрія може стати майданчиком для реалізації інвестиційних проектів

 

13 травня олександрійці мали змогу слухати лекції Олега Соскіна, професора Національної академії управління. Олег Соскін приїхав до Олександрії на запрошення громадської організації «Рідний Дім. Олександрія» і керівника секції науково-технічної творчості Кіровоградської Малої Академії Наук Сергія Камінського.


Олег Соскін розповідав, зокрема, про проект Інституту трансформації суспільства, директором якого він працює. Проект направлений на підготовку талановитих українських дітей, у тому числі й олександрійців, у навчальних закладах європейських країн.

В ефірі «Радіо великих доріг» Олег Соскін розповів, що Інститут трансформації суспільства вже три роки реалізує проект підготовки українських дітей у вищих навчальних закладах країн «Вишеградської четвірки» (Польща, Словаччина, Чехія, Угорщина). Проект направлений на те, щоби наші діти, особливо найбільш талановиті з них, котрі мають перспективи розвиватися, бути конкурентноздатними, стати добрими фахівцями, мали змогу отримати освіту європейського рівня.
Сьогодні найбільш розвинуті країни переходять на ще вищий технологічний та інформаційний рівень.
-          Не секрет, що в світі сьогодні відбувається інформаційно-технологічна революція, яка характеризується переходом світової економіки на рівень п’ятого-шостого економічного укладу, - розповідає Олег Ігорович.

На цих рівнях найбільшою цінністю стає людина. Саме людський капітал, добре підготована, фахово розвинена особистість, може створювати величезні маси додаткової вартості. Саме така людина, освічений фахівець, і не просто технічно освічений, а комплексно, всебічно підготовлений, є найбільш цінним для громади, для суспільства, для країни, своєї нації і держави в цілому. На жаль, ми можемо констатувати, що в Україні сьогодні рівень освіти – і вищої, і середньої, стає все більш низьким. Він не в змозі забезпечити нашій молоді відповідні стартові можливості, щоби зробити її конкурентоздатною в змаганнях з молоддю європейських країн. Хоча наші діти апріорі більш талановиті, більш здібні, ніж значна кількість дітей, які живуть і навчаються в європейських країнах.

Треба розуміти, що в світі сьогодні дуже зростає конкуренція між фахівцями, особливо між фахівцями високотехнологічними, у галузях біології, біохімії, сучасній географії, що пов’язана з системами 3-D. Ми повинні говорити, що сьогодні надзвичайно потужно зростає конкуренція між всіма державами, і особливо жорсткою стає конкуренція людських ресурсів. І Україні, щоби не пасти задніх, щоби перейти на вищий рівень розвитку, щоби бути конкурентоздатною державою, необхідно якомога краще готувати своїх дітей. Оскільки держава сьогодні не вкладає гроші в молодь, потрібно, щоби цим опікувалися батьки. І потрібно, щоби були структури, які допомагають дітям отримати якісну вищу освіту, щоби можна було потім реалізувати свої таланти і здібності. Ось цим якраз сьогодні опікується Інститут трансформації суспільства.  

-          Ми маємо кілька партнерів-університетів, - говорить Олег Соскін. – Це була, повірте, дуже складна, важка робота, щоби досягнути такого рівня довіри. Сьогодні ми можемо направляти дітей до різних польських університетів, зокрема ми працюємо з університетами Підкарпатського воєводства, тому що воно ближче до кордону. Цього року ми на різні форми навчання направили 80 дітей. Окрім цього, в Польщі у нас є унікальний проект – підготовка наших дітей після дев’ятого класу. Школярі їдуть на навчання у польські технікуми, де вони отримують повну середню освіту в ліцеях, а потім – повну професійну підготовку молодших спеціалістів різних напрямків діяльності: інформаційні технології, автомобільний транспорт, геодезія, на будь-який смак. Те ж і в університетах – можна обрати блок біологічних наук, менеджмент, туризм, готельний бізнес, інформатика. Річна оплата доволі помірна – на рік близько тисячі євро, і надзвичайно добрі та недорогі умови для проживання і харчування. Якщо брати технікуми – там навчання відбувається взагалі безкоштовно. У Словаччині ми співпрацюємо з університетом міста Прешов (теж недалеко від кордону). Ми уклали угоду з керівництвом цього навчального закладу. Це надзвичайно добрий університет і, до речі, навчання там абсолютно безкоштовне.   
          - Ми розробили унікальну методику вивчення словацької мови і адаптації дитини до місцевих умов, допомагаємо з облаштуванням на місці, отриманням часової карти побуту для перебування і в Словаччині, і у Польщі. Згідно розробленої нами технології, ми не беремо одну дитину, а формуємо невеличкі команди. У колективі діти легко адаптуються до умов іншої держави, підтримують зв’язок з батьками – ми надаємо можливість батькам приїздити до університетів і ознайомитися з їх діяльністю. Нещодавно ми отримали від словацьких навчальних закладів суперможливість – безкоштовне навчання дітей після дев’ятого класу у гімназії Словаччини. По закінченню гімназії випускник отримує словацький атестат і можливість навчання у будь-якому словацькому університеті. І у Польщі, і у Словаччині ми працюємо тільки з державними університетами.

В Інституті транформації суспільства вважають, що для реалізації дитини, як суперфахівця, конкурентоздатного навсьому європейському і світовому просторі, такий проект надзвичайно важливий. Зараз відбувається так зване міжцивілізаційне змагання, нам протистоять представники інших цивілізацій – це і китайці, й індуси, й азійці. Вони добре підготовлені, вони добре знають англійську, мають фінансові ресурси. Керівництво їх держав тисячами й десятками тисяч відправляє свою молодь за кордон, щоби молодь отримала найкращу фахову освіту і найкращі знання. Тому, Україна не повинна бути поза цим процесом – потрібно якомога швидше набирати оберти. Щоби не бути пасовиськом для транснаціонального капіталу, який використовує українців, як примітивну робочу силу, потрібно готувати нашу молодь – тільки вона може здійснити прорив по трансформації України. Саме цим сьогодні опікується наш інститут.
-          Ми хочемо запустити в Олександрії пілотний проект з підготовки молоді. Протягом трьох-п’яти років ми можемо мати добре підготовані команди з різних напрямів знань. Створити майданчик, на якому можна буде реалізовувати інвестиційні проекти.    

Українські студенти настільки талановиті і здібні, що навіть навчаючись менше року у словацьких і польських університетах, виграють міжнародні програми, що дозволяють їм їхати на навчання до інших університетів – Франції, Італії, Іспанії, де вони за своїм фахом навчаються протягом семестру і в рамках проекту отримують стипендію у розмірі 500 євро на місяць. Минулого року ми направили до Словаччини 15 дітей – і на даний момент десятеро студентів виграло ці міжнародні програми. Схожа тенденція спостерігається і серед студентів, котрі навчаються у польських вищих навчальних закладах.
Те, що молоді люди інтегруються у світовий простір, отримують зв’язки і вивчають кілька європейських мов не означає, що потім обов’язково потрібно назавжди їхати з України. Навпаки, ці випускники стають фахівцями міжнародного рівня, з налагодженими зв’язками, з умінням відшукувати інвестиційні ресурси і здатністю реалізувати інвестиційні проекти в Україні.
Але потрібно міняти умови і в державі – капітал, здібності і фах не ростуть на випаленій землі. Якщо олександрійці прагнуть змін, бажають використати ті можливості, що дає революція, громада має за це боротися,  і створювати умови, щоби молодь з Олександрії, котра б отримувала якісну європейську освіту, заснувала своєму місті іноваційний бізнес-парк. І це можливо.

          -Я заявляю відповідально, що в Україні можна створити умови переходу від кланово-олігархічної моделі до моделі «народного капіталізму». Для того, щоби діти потім поверталися, потрібно щоб дорослі люди, які залишаються в місті, громадські активісти і політики, відповідально формували такі умови. – говорить Олег Соскін.    
Проект Інституту трансформації суспільства направлений не на те, щоби молоді люди поодинці навчалися і виїздили з України, а щоби вони формували спільні групи, разом розробляли теми, і потім думали про те, що можна реалізувати, у даному разі, в Олександрії.

Комментариев нет:

Отправить комментарий