четверг, 14 мая 2015 г.

Відбулися лекції Олега Соскіна на радіо РВД

 
13 травня олександрійці мали змогу слухати лекції Олега Соскіна, професора Національної академії управління. Олег Соскін приїхав до Олександрії на запрошення громадської організації «Рідний Дім. Олександрія» і керівника секції науково-технічної творчості Кіровоградської Малої Академії Наук Сергія Камінського.


Одна з тема, піднята науковцем – громади і самоуправління. В ефірі «Радіо великих доріг» Олег Соскін розповів, як громади можуть зараз, після революції, упорядковувати своє життя, перебравши на себе фінансові, адміністративні, і в цілому - владні повноваження, щоби ефективно використовувати гроші, на базі яких формуються місцеві бюджети, в інтересах своїх громад.

-          Якщо олександрійці прагнуть змін, бажають використати ті можливості, що дає революція, громада має за це боротися,  і створювати умови, щоби молодь з Олександрії, котра б отримувала якісну європейську освіту, заснувала своєму місті іноваційний бізнес-парк. І це можливо. Я заявляю відповідально, що в Україні можна створити умови переходу від кланово-олігархічної моделі до моделі «народного капіталізму». Для того, щоби діти потім поверталися, потрібно щоб дорослі люди, які залишаються в місті, громадські активісти і політики, відповідально формували такі умови. – говорить Олег Соскін.   
 Сьогодні вся Україна стоїть перед необхідністю зміни адміністративно-територіальної структури держави, і перед нам истоїть задача – якомога швидше провести ці реформи. Моїм інститутом була розроблена модель адміністративно-територіальної реформи.
-          Я вважаю, що потрібно ліквідувати райони. Разом з вертикалюю – районними адміністраціями. Це непотрібні органи. Атавізм, що залишився від комуністичних часів. Громади сьогодні повинні на власний розсуд роспоряджатися грошима, які вони заробляють. Громади самостійно мають опікуватися і дорогами на своїй території, і освітою, і збором та переробкою відходів. Але для цього громада повинна мати фінансові ресурси.
Потрібно, щоби більша частина податків, що збирається в громаді, залишалася на місці. Скажімо, від прибуткового податку на фізичні особи повинно залишатисі мінімум 85%. Потрібно скасувати податок ПДВ – це корупційний податок, а ввести податок на купівлю, що має становити не більше 5%. Громади повинні самі починати процеси змін, не очікуючи, що хтось із Києва віддасть їм владу і гроші. Владу ніхто сам не віддає. Владу беруть. Іноді її потрібно брати в жорстких умовах.
 Якщо не буде зроблено трансформацій, змін, як це зробила та ж Польща у 1999 році, як зробила Латвія у 2007 році – і вони тепер залишаються процвітаючими навіть в умовах світової кризи, а Україна виявилася неготовою до цих трансформацій і довелося робити революції. Треба розуміти, що кланово-олігархічна модель держави стаціонарного бандита, яка була остаточно побудована за часів Януковича, а долучилися до неї і всі попередники – добігла кінця, вичерпала себе. Тому, потрібно переходити до моделі «народного капіталізму» - моделі середнього класу, моделі процвітаючих самостійних громад.
 Модель децентралізації, де середній клас складає мінімум дві третини суспільства, основою якого є дрібна і середня національна буржуазія продуктивного типу. Це і є перспектива. Її не можна чекати, а потрібно робити власними зусиллями. Якщо ми не зробили це вчора, то потрібно робити сьогодні, бо завтра буде запізно – Україна загине, як самостійний суб’єкт, під уламками громадянської війни, зовнішньої агресії та інших цивілізацій, які вторгаються в Україну, розглядаючи нас як сіру зону. Щоби цього не допустити, ми повинні взяти своє життя у власні руки, і почати робити ті трансформації в усіх царинах, які зробили всі посткомуністичні європейські держави.

Комментариев нет:

Отправить комментарий